466x390

Dobre navade za čiščenje občutljive kože

Občutljiva koža je tanka, reaktivna in nagnjena k poškodbam, ki jih povzročijo neugodni zunanji vplivi: pojavi se občutek zategovanja, vročine, zbadanja ali srbečice. Čiščenje občutljive kože mora biti še posebej nežno. Zaradi tega je zelo pomembno, da sprejmete dobre navade čiščenja ter izberete posebne izdelke za nego in dolgotrajno pomiritev kože.

Prvi korak pri zdravljenju pretirano občutljive kože je čiščenje. Glavna značilnost občutljive kože je krhkost površinske, roževinaste plasti, ki deluje kot pregrada. Cilj nege občutljive kože je odprava nečistoč in ohranitev zaščitne plasti kože.

Za vsakodnevno nego kože je zelo pomembno, da sprejmete nekaj navad:

Zjutraj

1. navada: čiščenje

V boju proti izsušitvi kože se izogibajte draženju kože z milom, kot je navadno toaletno milo. Uporabljajte kremasta mila, obogatena z lipidi, ki s kože odstranijo nečistoče, višek loja (sebuma) in toksine, hkrati pa jo globinsko vlažijo. Za kožo, ki ne prenese vode iz pipe, je idealen nadomestek micelarna raztopina, s katero lahko učinkovito očistite kožo.

POSTOPEK

 1. Obraz navlažite z mlačno vodo.
 2. Milo v rokah spremenite v emulzijo.
 3. Izdelek nanesite z nežnimi krožnimi gibi, izogibajte se predelu okoli oči.
 4. Izperite z mlačno vodo.
 5. Posušite z robčkom, zato da zadržite vlažnost kože.
 6. Nanesite vlažilni pomirjujoči tonik.

2. navada: uporaba tonika

Pri občutljivi koži so nekateri predeli obraza bolj nagnjeni k poškodbam in terjajo posebno pozornost, še posebej področje okoli oči in ustnic. V bistvu je koža na teh področjih kar 10-krat tanjša od kože na preostanku obraza.

Zaradi tega v ritual čiščenja vključite uporabo brezalkoholnega tonika, ki bo nevtraliziral škodljive učinke vodnega kamna. Poleg tega tonik osveži, ščiti kožo pred izsušitvijo in jo pripravi za vlažilno kremo.

POSTOPEK

 1. Izdelek dvakrat iztisnite na blazinico.
 2. Nanesite z nežnimi gibi, od sredine obraza proti zunanjim delom.
 3. Posušite z robčkom, zato da zadržite vlažnost kože.

3. navada: vlaženje

Vlažilna krema bo ohranila in obnovila zaščitno funkcijo roževinaste plasti, kožo pa bo zaščitila pred neprijetnimi zunanjimi vplivi. Zelo pomembno je, da pravilno izberete vlažilno kremo, ki bo ustrezala vašemu tipu kože, letnemu času in vsakodnevni okolici.

Zvečer

Onesnaženje, ličila … Konec dne se koža »duši« in povzroča občutek zategovanja. Zaradi tega je pomembno, da vsakodnevno odstranite ličila. Če je le možno, to storite s hipoalergeno kremo.

1. navada: odstranitev ličil z oči

Področje okoli oči je ena izmed najbolj občutljivih con občutljive kože. Za neagresivno odstranjevanje ličil izberite odstranjevalec, ki je posebej namenjen področju okoli oči. Tovrsten odstranjevalec bo zmanjšal nelagodje in pomiril občutljive oči ter jih hkrati zaščitil pred nadraženostjo in občutkom zategovanja.

POSTOPEK

Kako odstraniti ličila z občutljivega področja okoli oči?

 1. Na blazinico nanesite kapljico odstranjevalca velikosti lešnika.
 2. Blazinico nežno položite na oko.
 3. Tapkajte z blazinico, dokler ličila ne odstopijo.
 4. Blazinico premikajte v smeri rasti trepalnic, zato da zaščitite oči.

2. navada: odstranitev ličil s kože

Ličila je treba vsakodnevno odstranjevati. To storite vsak večer s pomočjo nekaj mehkih blazinic (z njimi se boste izognili draženju kože), na katere nanesite odstranjevalec, kot sta micelarna raztopina ali čistilno mleko. Postopek ponovite dvakrat do trikrat, dokler koža ni povsem očiščena. Nato nanesite pomirjujočo termalno vodo v spreju ali tonik za vlaženje epiderme.

POSTOPEK

 1. Na blazinice prstov nanesite dve kapljici velikosti lešnika.
 2. Izdelek segrejte med prsti, zato da čim bolj predre v kožo.
 3. S pomočjo prstnih blaznic vtrite izdelek v kožo obraza.
 4. Z robčkom odstranite višek izdelka.
 5. Nanesite vlažilni pomirjujoči tonik.

3. navada: globinska obnova epiderme

Zvečer nanesite vlažilno kremo, bogato z mastnimi kislinami, kot je npr. krema na ovseni podlagi ali na podlagi glicerina. S tem boste pohiteli proces obnovitve kože.

Ali ste vedeli?

Občutljivost kože lahko ugotovite samo s pomočjo kliničnega pregleda. Na prvi pogled občutljivost kože ni nenavaden pojav; vsak predel kože lahko postane občutljiv. Občutljivost kože je zelo subjektiven pojem, ki ga lahko prepoznate po občutku nelagodja, zategovanja, toplote, zbadanja in pojavu rdečice na še posebej nežni koži.

Resnica/Zmota

Tako toplota kot mraz lahko izsušita kožo?

Zmota

Občutljiva koža reagira na spremembe temperature: mraz bo pospešil krčenje krvnih žil, kar bo pripeljalo do izsušitve. V nasprotju z uveljavljenim mnenjem, toplota lahko poveča dotok krvi v površino kože. To bo pospešilo potenje, kar kožo ohrani vlažno.

Za ohranitev ustrezne ravni vlažnosti kože je treba kožo vsakodnevno vlažiti in uporabljati izdelke, ki ji ustrezajo… Pri tem nikakor ne pozabite na notranjo hidratacijo: zaužitje 1,5 litra tekočine dnevno zadostuje za ohranitev vlažnosti kože.

Izdelki, ki jih priporoča dermatologinja Catherine Braeken

Za pravilno nego občutljive kože se je treba vsakodnevno izogibati uporabi vode za čiščenje obraza. Raje uporabite micelarno raztopino ali čistilno mleko, ki pospešita vlaženje epiderme in neagresivno čistita kožo. Poleg tega ne pozabite na vlogo tonika pred vlaženjem ter vlogo vlažilne dnevne in nočne kreme, ki pospešujeta okrevanje in obnovitev kožnih celic.