466x390

Značilnosti občutljive kože – abeceda sestavin

Simptomi občutljive kože prizadenejo več kot 68 % žensk. Občutljiva koža je nežna in se hitro odziva na vplive z zunanjega sveta. Na takšni koži je zelo pogosta razdraženost, pogosto se pojavi zaradi uporabe neprimernih kozmetičnih izdelkov. Zato se je pred nakupom kozmetičnih izdelkov treba naučiti, katere sestavine kožo pomirijo in navlažijo.

Občutljiva koža pogosto prekomerno reagira, pojavi se rdečica, počutimo se neprijetno in napeto. Kozmetični izdelki igrajo pri vsakodnevnem zdravljenju zelo pomembno vlogo. Če niso prilagojeni vaši koži, jo lahko naredijo še bolj občutljivo. Za pravilno izbiro vam predstavljamo abecedo sestavin, namenjeno občutljivi koži.

Blažilne sestavine:

Izvleček vrtnice:
Izvleček vrtnice je sestavina, ki obnavlja občutljivo kožo, še zlasti kadar je v obliki rosnih kapljic. Izvleček vrtnice vlaži, mehča in osveži kožo, brez draženja. Idealen je za odstranjevanje ličil z občutljive kože, saj kožo očisti zelo nežno.

Ovseno mleko:
Ovseno mleko je rastlinskega izvora ter bogato z vlakninami in vitamini (B, E in K), minerali (kalcij, železo, magnezij, fosfor, natrij) in elementi v sledovih (jod, mangan). V kozmetiki je pogosta sestavina mila in gelov za tuširanje. Njegova formula učinkovito blaži razdraženost kože, obenem pa kožo globinsko vlaži.

Vitamin E:
Vitamin E pomaga pri vlaženju občutljive kože, saj krepi hirolipidni film na koži. S svojim protivnetnim delovanjem pa pomaga pri blaženju sončnih opeklin in rdečici.

Vlažilne sestavine:
Vlažilne sestavine, ki trenutno delujejo na kožo, ščitijo njeno hidrolipindni plast in hkrati pred škodljivimi zunanjimi vplivi okolja. Pomagajo ohranjati vsebnost vode v koži in ščitijo pred neželenimi zunanjimi vplivi.

Glicerin:
Glicerin ali glicerol je idealen za vlaženje in mehčanje kože. Glicerin "lovi" vodo, s čimer preprečujemo izsuševanje roževinaste plasti kože.

Mandljevo olje:
Bogato z vitamini, beljakovinami in minerali. Mandljevo olje pomiri razdraženo kožo v trenutku, obenem pa spodbuja obnovo celil. Vlaži, mehča in krepi suho, nežno in razdraženo kožo. V zimskem času ga lahko vsakodnevno uporabljate za nego obraza, saj ga je treba zaščititi pred vetrom in mrazom.

Karitejevo maslo:
Karitejevo (shea) maslo se izdeluje iz istoimenskega drevesa. Znano je po svojih hranljivih in vlažilnih lastnostih.

Sredstva za obnovo in celjenje

»Hladna krema«:
»Hladna krema« ima izrazito zaščitne in vlažilne lastnosti, ki ustrezajo suhi in občutljivi koži. Takšne kreme negujejo kožo globinsko, nadomeščajo pomanjkanje lipidov in pomagajo pri obnavljanju naravne zaščite kože.

Alantoin:
Alantoin je molekula ki je naravno prisotna v telesu in nekaterih rastlinah, kot je na primer gabez. Stimulira epidermalno hidratacijo, s katero se povečuje sposobnost rožnatih celic (korenociti), da zadržujejo vodo. V glavnem se uporablja zaradi svojih umirjajočih in protiiratacijskih lastnosti. Alantoin poleg tega tudi spodbuja celjenje kože, saj spodbuja celično proliferacijo.

Karitejevo maslo:
Karitejevo maslo zajema tanko, nevidno plast povrhnjice, ki preprečuje dehidracijo kože ter spodbuja obnavljanje celic. Deluje kot »ovira«: karitejevo maslo ščiti kožo pred agresivnimi zunanjimi vplivi, kot so temperaturne spremembe. Poleg tega je tudi naravno protiiritacijsko sredstvo.

Pro-retinol:
Pro-retinol pomaga pri zmanjševanju globokih gub brez agresivnega delovanja na kožo. Prav tako pomaga pri naravnem proizvajanju kolagena, ki zmanjšuje gube.

Vitamin Cg:
Vitamin Cg je stabilen derivat vitamina C. Ima antioksidativne lastnosti. Prav tako pomaga koži pri premagovanju rdečice in regulira izločanje loja (sebuma).

Ali ste vedeli?

Občutljiva koža se razlikuje od tiste, ki trpi zaradi alergije. V resnici je koža, nagnjena k alergijam (koža na obrazu ali telesu), brez posebnih sestavin, medtem ko je občutljiva koža spremenljiva: lahko je ranljiva ob menjavi letnih časov ali pa oslabi zaradi uporabe neprimernih kozmetičnih izdelkov, ki ne ustrezajo njenim lastnostim.

Resnica/Zmota

Gretje v zimskem času lahko agresivno vpliva na mojo kožo?

Resnica
Občutljiva koža reagira na spremembe temperature. V zimskem času so temperaturna nihanja zelo velika, menjanje nizkih temperatur zunaj in visokih v zaprtih prostorih pa lahko povzroči, da vaša koža postane reaktivna in manj tolerantna, kar slabo vpliva na delovanje njenega hidrolipidnega sloja. V takih pogojih naravna zaščitna funkcija kože zelo trpi. Koža izgublja vodo in se težje bori proti neprijetnim zunanjim vplivom. Gretje je v tem primeru slaba ideja, saj bo negativno vplivalo na kožo, ki lahko postane rdeča, lahko se pojavi razdraženost in razpokanost.

Kaj storiti:

  • V zimskem času gretje izsušuje zrak enako, kot ga poleti klimatska naprava. Zato je pomembno, da zrak v prostoru, kjer živite, redno vlažite. To storite tako, da poleg vsakega grelnega telesa postavite posodo, polno vode.
  • Na obraz nanesite bogato dnevno kremo, ki bo povrhnjico nahranila tudi globinsko.
  • V zimskem času je pomembno tudi, da se izogibamo pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom. Dvakrat do trikrat tedensko (izmenično z vašo dnevno kremo) nanesite kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali 50.

Izdelki, ki jih priporoča dermatologinja Catherine Braeken

Čiščenje občutljive kože je ena izmed najpomembnejših faz nege takšne kože. Izberite izdelke za čiščenje obraza in telesa, ki vlažijo in so obogateni z lipidi. Vsakodnevno čistite obraz z losjonom, ki je namenjen posebej občutljivi koži, ob koncu dneva pa uporabite nežno mleko za čiščenje, s katerim boste kožo tudi pomirili.