466x390

Zlata pravila za občutljivo kožo

Simptomi občutljive kože zaradi simptomov občutljive kože trpi kar 68 % žensk. Občutljivo kožo je moč prepoznati po rdečici, občutku zategovanja, srbečici ali preobčutljivosti na klimatske spremembe (sonce, veter, mraz ali onesnaženost).

Predstavljamo vam nekaj pravil za vsakodnevno nego vaše kože.

Pravilo št. 1 – Kozmetične izdelke lahko prilagodite tipu kože, ampak morajo vedno biti namenjeni občutljivi koži

Mešana, suha ali izrazito suha ­– vsakodnevno nego je treba prilagoditi tipu kože. Domnevamo, da 20 % normalne kože, 8 % mastne kože, 30 % suhe kože in 42  % mešane kože trpi zaradi sindroma občutljivosti kože.

Pravilo št. 2 – posvetite pozornost občutljivim predelom

Pri občutljivi koži so določeni predeli obraza bolj občutljivi in potrebujejo posebno pozornost, to pa se še posebej nanaša na področje okoli oči in ustnic. Na teh predelih je koža kar deset krat tanjša od kože na preostanku obraza.

Pravilo št. 3 – Nežno očistite kožo 

Izogibajte se vodi iz pipe, saj vsebuje preveč vodnega kamna in klora. Za vsakodnevno čiščenje uporabite cvetlično vodico, micelarno raztopino, losjon ali mleko za čiščenje.

Pravilo št. 4 – Preobrazba

Enkrat ali dvakrat tedensko si privoščite piling obraza. Izberite blagi piling, ki bo vašo kožo naredil gladko, hkrati pa ne bo porušil njenega ravnovesja.

Pravilo št. 5 – Vsakodnevna nega 

Vlaženje kože je tesno povezano z njeno vodno sestavo: koža vsebuje kar 80 % vode. Zaradi pomanjkanja vode se epiderma suši ter gubi sijaj in elastičnost. Več kot 74 % žensk z občutljivo kožo ima težave s suho kožo, občutkom zategovanja, srbečico, lišaji, luščenjem … Zaradi tega je vlaženje kože izredno pomembno. Enkrat na teden uporabite osvežujočo masko, vsak dan pa dnevno in nočno vlažilno kremo.

Pravilo št. 6 – Odstranitev ličil

Onesnaženje, ličila … Konec dne se koža »duši« in povzroča občutek zategovanja. Zaradi tega je pomembno, da vsakodnevno odstranite ličila. Če je le možno, to storite s hipoalergeno kremo. Ličila odstranite vsak večer s pomočjo nekaj mehkih blazinic (z njimi se boste izognili draženju kože), na katere nanesite odstranjevalec, kot sta micelarna raztopina ali čistilno mleko. Postopek ponovite dvakrat do trikrat, dokler koža ni povsem očiščena. Nato nanesite pomirjujočo termalno vodo v spreju ali tonik za vlaženje epiderme.  

Pravilo št. 7 – Zaščita pred UV žarki

V boju proti škodljivim učinkom UV žarkov, ki učinkujejo neugodno in sušijo kožo, uporabljajte kreme, ki vsebujejo zaščitni filter, ne glede na letni čas.

Pravilo št.  8 – Uporabljajte blage kreme

Koža je nagnjena k izsušitvi, še posebej po tuširanju. Izbirajte gele, ki so pH nevtralni in ne vsebujejo mila. Uporabljajte izdelke, ki so obogateni z lipidi, saj vsebujejo vlažilne snovi (glicerin, karitejevo maslo, sladki mandelj).

Pravilo št.  9 – Vlaženje od znotraj je zelo pomembno

Vlaženje kože se začne od znotraj. Čaji, juhe, limonada … zaužitje vsaj litra in pol tekočine dnevno bo pomagalo navlažiti vašo kožo. Hrana, polna vitaminov in esencialnih mastnih kislin (omega-3, omega-6), kot so: mastna riba (tuna, sled, sardine in losos), sveže sadje, zelenjava in žita, pomaga koži v boju proti izsušitvi. 

Pravilo št. 10 – Ne pozabite ustnic 

Zelo pomembno je, da vsak dan vlažite ustnice z balzamom, saj bodo v nasprotnem razpokane.

Ali ste vedeli?

V času menstruacije je koža bolj občutljiva in reaktivna. To pomeni, da reagira bolj intenzivno na neugodne zunanje vplive ter zlahka postane rdeča in nadražena. Zato v tem obdobju uporabljajte izdelke, ki zagotavljajo optimalno toleranco.

RESNICA/ZMOTA

Pogosto pranje uničuje naravno zaščito telesa?

Resnica
Eno tuširanje dnevno zadošča za odstranitev mrtvih celic s kože brez draženja. Voda iz pipe, ki pogosto vsebuje veliko vodnega kamna, kožo izsuši in pospeši hiperreaktivnost občutljive kože. Vsak dan uporabljajte dermatološko milo, obogateno z lipidi (sindet) ali gel za tuširanje, ki ne vsebuje mila. Sindeti so izdelki, ki so obogateni z lipidi in ne dražijo kože. 

Nekaj dobrih navad, ki jih je treba osvojiti:

  • Ličila vedno odstranite s pomočjo blazinic, brez drgnjenja kože.
  • Uporabljajte izdelke z optimalno toleranco, ki pomirjajo kožo in blažijo vnetja.
  • Enkrat ali dvakrat tedensko uporabite vlažilno masko. 

Izdelki, ki jih priporoča dermatologinja Catherine Braeken

Občutljivo kožo zdravimo kot celoto, čeprav se vsak predel obraza razlikuje. Koža je tanjša in nežnejša na predelu okoli oči in ustnic. Zato je za ta področja treba uporabljati posebno kremo. Optimalno tolerantne kreme so idealne za vsakdanjo uporabo in kot odgovor na potrebe občutljive kože.