466x390

Nežna dojenčkova koža

Dojenčkova koža je nežna, tanka in vpija kemične agense (ftalati, paraben) hitreje lažje, kot koža odraslih oseb. Če je ne zaščitimo pred grobimi zunanjimi vplivi, bo hitreje izsušena in razdražena. Zato vaš dojenček potrebuje vsakodnevno nego, ki je posebej prilagojena njegovi nežni koži…

Vsaka peta mama trdi, da ima njen dojenček suho do zelo suho kožo, razlogi pa so sledeči: dojenčkova koža je tanjša od kože otroka ali odrasle osebe. Njene površinske plasti so za 20 do 30 % tanjše. Pri slabi zaščiti (ker je hidrolipidni film šibek) koža hitreje dehidrira (kseroza ali suhost kože ter razpokanost) in postane razdražena (rdečica).

Kakšne so značilnosti dojenčkove kože?

Dojenčkova koža vsebuje manj maščob in nizko raven melanina, kar lahko razložimo z biologijo: »pregradna« funkcija dojenčkove kože še ni dovolj zrela, kar povzroča nenehno izgubo vode. Zato je koža bolj porozna na kemične molekule (ftalati, paraben, fenoksietanol), ki lažje predrejo čez zgornjo plast epiderme in pridejo v stik z ostalimi tkivi.

Kaj dela kožo mojega dojenčka suho/občutljivo?

  • Suha koža je lahko rezultat pretirane količine izdelkov za nego, preveč pogostega pranjem z izdelki, ki niso prilagojeni dojenčkom – takšni izdelki razbijejo kohezijo celičnih plasti. Večina izdelkov za kopanje, ki so namenjeni odraslim, ni primerna za dojenčke.
  • Predolga izpostavljenost vodi tudi pospešuje izsušitev kože. Zato je treba omejiti trajanje kopeli pri dojenčkih.

Kako pravilno navlažiti dojenčkovo kožo?

Dojenčkova koža bolj vpija in akumulira kemične agense. Od tukaj tudi potreba po izključni uporabi izdelkov, posebej ustvarjenih za dojenčke, s prilagojenimi sestavinami in ustreznimi odmerki. Redno uporabljajte emolientne ali vlažilne kreme, ki vam bodo prinesle lipide na površino kože in ustvarile zaščitni film.

Kako zaščititi dojenčkovo kožo?

Izpostavljenost dojenčka je glede na telesno težo trikrat večja od izpostavljenosti odraslih oseb. Tveganje za intoksikacijo je proporcionalno. Dojenčkova koža je bolj nagnjena k izsušitvi od kože odraslih oseb, zato potrebuje posebej prilagojeno nego.

Poleg tega je dojenčkova koža prekomerno izpostavljena vsakdanjim agresivnim zunanjim vplivom, še posebej pri spremembi letnega časa, reagira pa z rdečico in izpuščaji. Rdečica, ki se pojavi na dojenčkovi ritki, je posledica nenehnega drgnjenja, tekočega blata, kislosti urina ali uporabe neustreznih izdelkov za nego.

Kaj narediti:

  • Poskrbite, da bo stik dojenčkove kože z umazano plenico čim krajši.
  • Pri vsakem previjanju kožo pazljivo in temeljito očistite.
  • Dojenčka skopajte vsak dan, najmanj trikrat tedensko, v mlačni vodi, pri temperaturi 37°. Kopel naj traja maksimalno 5 do 10 minut.
  • Uporabljajte optimalno tolerantne izdelke, ki so posebej prilagojeni dojenčkovi koži.

Ali ste vedeli?

Če se vaš dojenček praska in ima majhne madeže suhe kože po telesu, rokah ali obrazu, je to lahko znak atopijskega dermatitisa. V tem primeru kožo perite z nežnimi, posebej prilagojenimi izdelki, nato pa jo dobro navlažite. Če se madeži razširijo, stanje pa se ne izboljša, obiščite zdravnika, ki vam bo priporočil posebej prilagojene izdelke za zdravljenje takšne kože.

RESNICA/ZMOTA

Blagi detergent lahko zaščiti kožo mojega dojenčka?

Resnica.
V primeru, da ima vaš dojenček težave s kožo, lahko klasični detergenti povzročijo nadraženost kože prek oblek. Dojenčkove obleke lahko operete s pomočjo oreščkov za pranje (nepalski oreščki), ki vsebujejo saponin, naravni detergent.

V stiku z vodo se saponin izloča in učinkovito opere obleke. Oreščki ustrezajo občutljivi in alergični koži otrok. Ne vsebujejo alergenov. Ustrezni so tudi za kožo, nagnjeno ekcemom, saj so blagi in ne povzročajo srbečice pri stiku s kožo.

Odsvetujemo uporabo mehčalca pri pranju dojenčkovih oblek, saj poveča tveganje za alergije, še posebej, če je koža vašega dojenčka hiperreaktivna.

Izdelki, ki jih priporoča dermatologinja Catherine Braeken

Dojenčkova koža je najbolj razvit čutilni organ, njegova primarna naloga pa je komunikacija s svetom. Negujte blizki stik z vašim malčkom s pomočjo masaže z vlažilno kremo, po vsaki kopeli.