466x390

Vlaženje kože: Osnove nege

Onesnaženost, veter, klimatske spremembe in nezdrava prehrana lahko izsušijo in nadražijo kožo ter jo naredijo manj prožno.

Sastav kožeDoločene aktivnosti so nujne za ustrezno nego kože in ohranjanje sijajne polti čez celo leto. Koža mora biti dovolj navlažena, zato da se ohrani njen hidrolipidni film, ki poskrbi za obnovo celic epiderme, prožnost kože in zaščito pred neugodnimi zunanjimi vplivi. Koža je sestavljena iz nekaj plasti: na površini je roževinasta plast, nato sledita epiderma in derma.

Vlaženje kože je tesno povezano z njeno sestavo, saj koža vsebuje več kot 80 % vode. Epiderma vsebuje 20 do 30 % vode, medtem ko površinska plast kože, roževinasta plast (stratum corneum), vsebuje 10 do 20 % vode. Njena naloga je preprečitev izparevanja vode iz telesa.

Brez vode se koža izsuši, dermis pa izgublja vlažnost. Koža izgubi prožnost in sijaj. Več kot 74 % žensk z občutljivo kožo ima težave z izsušenostjo, občutkom zategovanja, srbečico, lišaji, luščenjem kože … Zato je treba kožo vlažiti pozimi, da se lahko bori proti izsušitve, ki jo povzroči mraz, in poleti, da se lahko bori proti agresivnim sončnim žarkom in morski vodi.

Kako kožo ohraniti vlažno?

 • Vlažilna krema
  Vlažilna krema ohranja in obnavlja zaščitno funkcijo površinske plasti kože. Koža je zaščitena pred neugodnimi zunanjimi vplivi. Zato je ključno, da poiščete vlažilno kremo, ki ustreza vašemu tipu kože.
 • Olje
  Nekatera olja so obogatena z esencialnimi masnimi kislinami, ki pospešujejo obnovo vlažnosti kože. Gre za avokadovo, arganovo, svetlinovo, boragino in ovseno olje.
 • Voda
  Vlaženje kože se začne od znotraj. Čaji, juhe, limonada … zaužitje vsaj litra in pol tekočine dnevno bo pomagalo navlažiti vašo kožo.
 • Prehrana
  Hrana, polna vitaminov in esencialnih mastnih kislin (omega-3, omega-6), kot so: mastna riba (tuna, sled, sardine in losos), sveže sadje, zelenjava in žita, pomaga koži v boju proti izsušitvi. Če ne morete zaužiti ribe, bosta žlička lanenega ali repičnega olja v juhi in zelenjava tudi odličen dodatek.

Kaj narediti

Za obraz izberite kremo s hranilnimi sestavinami: vlažilna krema ustvari film, ki prepreči izgubo molekul vode. Koža je obnovljena v trenutku.

Ne pozabite uporabiti masko (dvakrat tedensko) za obnovitev kože: maske globinsko obnavljajo kožo in ji pomagajo v boju proti agresivnim zunanjim vplivom.

Za telo je najboljše mleko za telo. Lajša obnovo zaščitne plasti kože, saj zadržuje vodo epiderme. Priporočamo vsakodnevno uporabo mleka, ne glede na stopnjo izsušenosti kože. V primeru zelo suhe kože uporabite hranljivo mleko, bogato z glicerinom in alantoinom (mastne kisline). Vlaženje je zelo pomembno za pravilno nego kože.

Dodaten nasvet: Dobra navlaženost kože obraza bo preprečila nepravilnosti in ponudila občutek ugodja

Ali ste vedeli?

Geli za tuširanje so delno odgovorni za izsušenost kože, zato je treba biti pozoren pri njihovi izbiri. Izberite izdelke, ki so bogati z lipidi, saj vsebujejo vlažilne sestavine (glicerin, karitejevo maslo, sladki mandelj), ki zadržujejo vodo. Antibakterijska mila in parfumi izsušijo kožo, saj vsebujejo alkohol, zato se jim je treba izogibati.

Sune je loše za hidrataciju kože?Resnica/Zmota

Sonce je slabo za vlaženje kože?

Resnica.

Sonce ni ravno prijatelj kože. Izpostavljanje sončnim žarkom pospeši izsušitev kože in proizvodnjo melanina (snov, ki epidermi da pigment), kar upočasni proces naravnega luščenja kože.

Rezultat: koža je bolj hrapava, manj zaščitena in bolj nagnjena k sončnim opeklinam.

Za zaščito pred soncem in omejitev tveganja pred izsušitvijo kože je treba sprejeti naslednje ukrepe:

 • Izogibajte se soncu med 10. in 16. uro.
 • Uporabljajte izdelke (gele, mila) za tuširanje samo enkrat dnevno (milo izsuši kožo), tudi če se tuširate večkrat dnevno z namenom osvežitve …
 • Po vsakem kopanju v morju ali bazenu kožo izperite s sladko vodo. Sol in klor pospešujeta izsušitev kože.
 • Na plaži zaščitite kožo s kremo za sončenje z ZF 30 ali 50, kot je optimalno tolerantno mleko za sončenje za obraz in telo ZF 50+ Mixa.

Izdelki, ki jih priporoča dermatologinja Catherina Braeken

Koža obraza in telesa potrebuje vlaženje za ustrezno obnovitev:

 • Za umivanje kože med tuširanjem so idealni geli za tuširanje z nevtralno pH vrednostjo, ki so nemastni in bogati s hranilnimi snovmi
 • Mleko za telo, obogateno z lipidi, blaži rdečico in pomirja kožo ter učinkovito deluje v boju proti izsušenosti
 • Onesnaženost, ličila … Na koncu dne se koža »duši« in povzroča občutek zategovanja. Zaradi tega je pomembno vsakodnevno odstranjevanje ličil. Če je le možno, to storite s hipoalergeno kremo.