466x390

Kaj je občutljiva koža?

Občutljiva koža je nagnjena k reakciji na agresivne zunanje vplive. Znaki občutljivosti kože so zategovanje, vročina, srbečica in zbadanje. Zato je treba uporabljati posebne izdelke za nego, ki bodo delovali pomirjujoče na epidermo.

Več kot 68 % žensk ima občutljivo kožo. Reaktivna koža je lahko hitro izčrpana v samoobrambi in boju z neugodnimi zunanjimi vplivi: njena pregradna funkcija postane šibkejša, kar pospeši pojav občutljivosti kože. Gre za fenomen, ki je posledica hiperaktivacije živčnega sistema, ki jo pospešijo kožne celice, kar povzroči celično vnetje: krvne žile se razširijo in ustvarijo občutek nelagodja. Reaktivnost kože je povečana: koža postane občutljiva, netolerantna ter povzroča občutek zbadanja, prekomerne vročine, mravljinčenja ali srbečice.

Koža je občutljiva na agresivne zunanje vplive, UV žarke ali spremembe temperature, ki lahko pospešijo nadraženost. Določeni kozmetični izdelki, stres ali hormonalno neravnovesje tudi lahko povzročijo ta pojav.

Razumevanje potreb občutljive kože:

Pojav hipersenzibilnosti kože je posledica zmanjšanja njenega praga tolerance (bolj kot je občutljiva koža, slabši je prag tolerance). Epiderma občutljive kože predstavlja oslabljeno pregradno funkcijo, kar je vzrok hipersenzibilnosti.

Z fiziološkega gledišča je za občutljivo in netolerantno kožo značilna prekomerna proizvodnja svobodnih radikalov (molekul, ki pospešujejo oksidacijo kožnih celic), kar je povezano z neobičajno visokim izločanjem citokina oz. molekul, ki povzročajo vnetje.

To podkrepi dehidracijo kože kot tudi penetracijo agensov, ki potencialno nadražijo kožo. Koža postane netolerantna.

Vzroki občutljive kože: 

Obstaja več vrst suhe kože. Navajamo različne vzroke, ki povzročajo nastanek suhe kože:

Okolje
Veter, suh zrak, mraz in onesnaženje lahko povzročijo mravljinčenje in zbadanje kože

Olje
Kožno reakcijo lahko povzroči nanos sestavin, ki jih koža ne prenese, kot je denimo kalcij.

Atopijski dermatitis
Koža je nagnjena k ekcemom in hiperreaktivnosti epiderme. V tem primeru izsušenost postane zelo vidna: koža je občutljiva ves čas, kar povzroča intenzivno srbečico in rdečico.

Ali ste vedeli?

Za zaščito občutljive kože uporabite pomirjujoče, zaščitne kreme, ki regulirajo mikro prekrvavitev. Tako se boste izognili tveganju pred draženjem kože, regulirali delež vode v koži in jo ohranili vlažno. Podnevi uporabite optimalno tolerantno dnevno kremo. Pred spanjem nanesite kremo, bogato z mastnimi kislinami, kot je krema z ovsenim izvlečkom ali glicerinom, ki pospešita proces obnovitve kože.

Resnica/Zmota

Občutljiva koža ne prenese ličil?

Zmota.
Na trgu so dostopni izdelki za lepoto, namenjeni občutljivi koži, kot je denimo mineralni puder. Je lahek, naraven in predstavlja dobro alternativno klasični podlagi za ličenje, saj ne vsebuje konzervansov in drugih sintetičnih sestavin, ki lahko poškodujejo občutljivo kožo.

Izdelki, ki jih priporoča dermatologinja Catherine Braeken

Ne glede na to, ali je vaša koža mešana, mastna, suha ali zelo suha, je treba občutljivo kožo vsakodnevno negovati na naslednji način:

  • Obraz izperite s pomočjo hipoalergenega optimalno tolerantnega izdelka, ki ne vsebuje parabena, kot je pomirjujoča čistilna vodica Mixa, na osnovi ekstrakta vrtnice. Občutljivo in reaktivno kožo v trenutku pomiri in osveži.
  • Enkrat do dvakrat dnevno nežno nanesite optimalno tolerantno kremo.